Om Fasadglas

Ljusenergi

Den andra- och tredje generationens solceller tar hand om allt solljus.

Utvecklingen av solceller går fort framåt. Egentligen är ljusceller en mer korrekt benämning då den andra generationens solceller (tunnfilm) och den tredje generationens solceller (nanoteknik) tar hand om diffust ljus. Det innebär att vi nu kan tillgodoräkna oss allt ljus, inte bara soltimmarna. Exempelvis så är antalet ljustimmar ca. dubbelt så många som antalet soltimmar i Stockholmsregionen. Förutom att andra och tredje generationens ljusceller har hög verkningsgrad även med indirekt solljus så blir tillverkningen både enklare och billigare än med kisel solceller (första generationen). Detta innebär i sin tur att ljuscellstekniken blir ett ännu attraktivare val och inte minst, bidrar till minskat CO2-utsläpp.

I en tid med ”Hållbarhet” i fokus så är vi ännu mera övertygade om att vår satsning på ljusenergi ligger helt rätt i tiden. Idag offererar och levererar vi integrerade ljuscellslösningar på tak och fasader med tunnfilms teknik.

För att ligga i framkant vad gäller utvecklingen av ljusceller, inledde vi 2010 ett samarbete med Exeger Sweden AB som utvecklar tredje generationens ljusceller. Nanotekniken bygger på en naturlig kemi, där infärgad titanoxid används för att omvandla solljuset till grön el, ungefär som gröna växters fotosyntes. Ett av de stora och revolutionerande framstegen med de nya ljuscellerna är att de alstrar energi även i dåliga och indirekta ljusförhållanden. Vad det innebär för oss i Norden som har vinter halva året, är lätt att räkna ut. Tredje generations ljuscell är tillgänglig idag, och produkter inom byggindustrin kommer realiseras inom snar framtid.  Se se denna Youtube klipp från Exeger – Changing the perception of power.

Vill ni veta mer om hur vi kan hjälpa er med en anpassad ljuscellslösning, tveka inte att kontakta oss.

Kontakt

Stockholm

Anders Nielsen
Projektledare
Tel: 08-704 74 32
anders.nielsen@fasadglas.se

Göteborg & Lund

Lars Bengtsson
Projektchef Gbg & Lund
Tel: 070-812 27 17
lars.bengtsson@fasadglas.se