Om Fasadglas

Glaspriset 2014

fredag, april 4, 2014 vid 17:31

På Nordbygg 2014 presenterades igår vinnaren av årets Glaspris, där Glasbranschföreningen utser det bästa glasbyggnadsprojektet i Sverige med svenska glas- och metallentreprenörer. Fasadglas är stolta att vara glasentreprenör till vinnarbidraget Kvarteret Provisorn i Stockholm.

Kvarteret Provisorn är ett unikt ROT-projekt som på ett elegant sätt förvandlat en typisk 60-tals kontorsfastighet till ett funktionellt modernt kontorshus. Det mest och minst iögonfallande är innergårdsfasaden som likt en glasvas tronar i mitten av huset, endast sedd och upplevd av fastighetens hyresgäster och besökare. Övriga fasader värda att nämna i projektet är de runt takvåning som utförts med ett speciellt screentryck i en gradvis gradient för att smälta in med de kulturklassade fasaderna

Juryns motivering:

”Ett kvartersstort anonymt kontorshus på Norrmalm i Stockholm har renoverats och byggts om på ett sätt som knappt syns utifrån. Men träder man in i dess inre så väntar en häpnadsväckande upplevelse; istället för standardiserade kontorslokaler med mörka korridorer och fönstergluggar så möts man av en organiskt utformad innergård helt i glas, gestaltad och monterad med mycket stor precision. Ett tydligt och enkelt koncept som till fullo utnyttjar glasets möjlighet att med relativt enkla medel kvalitativt utveckla en konventionell fastighet och ge den betydande mervärden.”
– Det har varit ett fantastiskt projekt att få vara med i, med en mycket duktig arkitekt och professionell beställare. Arbetar man med en glasentreprenör som gillar att skapa saker utöver det vanliga kan man få Glaspriset som slutprodukt, sade Jan Lindholm, vd för Fasadglas, som tog emot priset.
Fotnot: Projektet även vann det prestigefyllda ROT-priset 2013.

Läs mer om projeketet här.