Om Fasadglas

Kungsbrohuset

Stockholms gråa och trista västra cityområdet börjar ändra färg och skepnad. Flera intressanta byggnader har tillkommit, som till exempel Clarion Hotel Sign och Kungsbron 2, där vi har arbetat med omfattande entreprenader. Senast i raden står Kungsbrohuset. Det är det nya miljösmarta huset i stadsdelen Västra City, ett av världens mest miljösmarta enligt ägaren Jernhusen.

Byggnaden värms delvis upp av överskottsenergi, från de ca 200 000 människor som besöker Centralstationen varje dag. Stora moderna glasfönster släpper in ljuset, men håller sommarens hetta borta. Kungsbrohuset är certifierat med tre olika miljöklassningssystem: Green Building, P-märkning och Miljöklassat Hus. Det sistnämnda är en ny svensk omfattande certifiering.

Kungsbrohuset har miljösmarta lösningar som snudd på halverar energiförbrukningen, jämfört med vad Boverkets regler tillåter. Vår utmaning var att, tillsammans med arkitekterna, hitta en lösning och konstruktion av fasadens glaspartier, som följer certifieringen.

Fasaden består av två skal med ett mellanliggande fasadpersienner. Det inre skalet, som består av moduler, byggdes klart i etapp 1 vilket gjorde att huset stod tätt väldigt snabbt. Det är 3-glas isolerglas med varma kanter som inte leder värme eller kyla. U-värdet på den totala fasaden ligger på 0,60 – 0,65 vilket är under kraven. Mellanzonen är 5 grader varmare så det blir som ett litet miniväxthus.

De täta delarna av fasaden består av screentryckta glas och de genomsiktliga av solskyddsglas med ett g-värde på 0,35. Därtill fanns ljudkrav på 48 decibel ut mot järnvägen.

Objekt: Kungsbrohuset

Arkitekt: Strategisk Arkitektur

Byggherre: Jernhusen

År: 2008-2010

System: Enkel – och Dubbelskalfasad. Eget hybridsytem utifrån standardprodukt.