Om Fasadglas

Nyköpings Brandstation

Nyköping har fått en ny brandstation som är toppmodern. Den nya brandstationen ersätter den gamla stationen på Kungsgatan 2 som byggdes på 1950-talet och som då var modernast i Sverige.

Ett stort och omfattande projekt med flertalet olika system och produkter. Den största utmaningen var styrning och samordningen på bygget eftersom objektet ligger i Nyköping.

Logistiken var också en utmaning eftersom alla våra produkter hade leveranser ifrån stort sett hela Sverige och även ifrån Estland.
Huset har konstnärliga utsmyckningar av konstnären Thomas Nordström i trapphuset (röda blodkroppar) och en hängande glasmobil (vattendroppar) i taklanterninen utfört av PrintGlas AB i Åkersberga.

Projektet består av en huvudbyggnad om ca 5200 m2 som når en byggnadshöjd på ca 16,5 m. Huvudbyggnaden består av fem våningar, vagnhall i bottenvåningen, räddningscentral i entresol (plan 2) och kontor/jourrum på plan 3. På plan 4, kontorsplan, utbildningslokaler, omklädnings- och motionsrum. Förutom räddningstjänsten kommer även delar av Vård och omsorg på Nyköpings kommun ha sina arbetsplatser i lokalerna.

Objekt: Nyköpings Brandstation

Arkitekt: Carlstedts Arkitekter

Byggentreprenör: Byggmästarna AB

Byggherre: Nyköpings kommun

År: 2010-2011

System: FG Lightwall Schüco FW 50 Hi+

Övriga produkter: FG Glasgolv El 60, Taklanternin Schüco FW 50, Skärmtak (Pauli),
Brandpartier stål El30-El60 SP 35000-7900, Skjutlucka (svalson) Varma glas