Om Fasadglas

Bilia Sisjön

Detta projekt är ett av de första pilotprojekten i världen för att tillsammans med arkitekt ta fram ett uniformt koncept för Volvos försäljningsställen.

Utgångspunkten var en mycket sliten och trist 60-tals fastighet i Sisjöns Industriområde i Västra Frölunda.

Skillnaden mellan det gamla och det nya är slående, det speciella med dubbelskalsfasadernas glas är att de på utsidan är tryckta med en vit kulör och från insidan med en svart, detta gör att man från insidan kan se ut, medan insynen från utsidan begränsas. På bottenplan exponeras produkterna genom >16 m2 järnoxidfria isolerglas inramade av portaler utförda i guldbrons lackerad aluminium. Entré omgärdas på samma sätt av en portal med integrerad belysning.

Fasader i eventarea är utförda med structural glazing isolerglas med etsade glas. I fasader svävar portaler som på samma sätt som i dubbelskalsfasader exponerar bilarna.

Uppe på fastighetens tak står en ”presentbox” med en Volvo XC60 utförd i helglas med individuella glasmått på nästan 6 x 3 meter.

Den korta projekttiden från order till färdigt projekt var den största utmaningen i projektet parallellt med anpassningen till den gamla fastigheten.

Projekt: Bilia Sisjön

Arkitekt: Wingårdhs Arkitekter AB

Totalentreprenad: FOJAB Arkitekter AB

Byggherre: Bilia/Volvo

År: 2013

System: Projektanpassad dubbelskalsfasad utförd i varmförzinkat stål resp. Schüco FW50+ SG specialbyggda entréer i stål och aluminium. Bultad hel glasbox på tak.